Bildanalys- Napoleons kröning

Napoleon Bonaparte kröntes till kejsare den 2 december 1804 i katedralen i Notre Dame. Tavlan nedan föreställer hans kröning och målades av Jacques-Louis David. Han är konstnären som står bakom de flesta av Napoleons tavlor. Tavlan blev klar 1807, alltså 3 år efter Napoleons kröning. Den enorma tavlan finns idag på Louvren i Paris.

kroningen-av-Nappe.gif

En förstorad bild av Napoleons och Josephines kröning (Franska: Le Sacre de Napoleon)

Tavlan föreställer många olika karaktärer. Mannen som sitter till höger bland kardinaler och biskopar är påven, Pius VII. I utbyte mot välsignelsen skulle påven få politiskt stöd från Napoleon. Egentligen var det påven som skulle sätta kronan på kejsarens huvud. Men Napoleon tog kronan och satte på den själv . Med denna rörelse visade Napoleon att ingen stod över honom. Napoleon lovade även påven att införa den kristna kalendern.

Nedanför Napoleon knäböjer sig hans hustru, Josephine de Beauharnais. Hon väntar på att bli krönt av sin make.

En verklig händelse

Det stämmer såklart att Napoleons kröningsceremoni har ägt rum. Men det finns vissa delar på denna tavla som man kan ifrågasätta:

1. Högt upp till vänster sitter Napoleons mor, Maria Laetitia med sina hovfröknar. Men enligt forskare och andra historiska källor så närvarade inte Laetitia vid ceremonin. Hon protesterade mot konflikterna mellan Napoleon och hans bror Lucius . Brodern var inte inbjuden till ceremonin. Det är också därför som Laetitia inte närvarade heller. Men det har också med att hon ogillade kröningen.

Men Laetitia Bonaparte är ändå avmålad på tavlan! Hon sitter på läktaren, som var en viktigare plats än påvens. Det sägs att Napoleon i efterhand tackade konstnären för att ha förmedlat hyllningen till hans mor.  

Analys: Så varför var denna detalj viktig för Napoleon? Det har nog mest med hur Napoleon ville framställa sig. På hans tid så ansågs det kanske vara fint att en kejsare gav sin mor en viktig plats och tog hänsyn till hennes råd. Genom detta skulle folket få se hur ödmjuk Napoleon  var. Eller, det kanske bara har med att Napoleon bad konstnären om att måla Laetitia (vilket är troligast). Men i vilket fall som så tyckte han att det såg bättre ut att modern var med på tavlan.

2. Konstnären,  Jacques-Louis David, ville också få en plats på tavlan. Han målade därför sig själv som en av åskådarna på läktaren. Konstnären var faktiskt närvarande vid ceremonin. På uppdrag och instruktioner av Napoleon skulle han skildra händelsen på ett sätt som skulle intressera eftervärlden.

Analys: Vad kan man analysera här? Varför konstnären målade sig själv? Jo detta för att han självklart var närvarande. Men kunde han ha haft ett annat syfte? Det vet man inte. Kanske ville han bara vara en del av detta magnifika verk.

Men det finns något annat man kan analysera: Nämligen hur konstnären kunde måla denna tavla. Han stod på läktaren som troligtvis gav en annan vinkel än det som målades. Eller stod han kanske inte på läktaren? Hur kunde han i sådant fall veta vem och var de närvarande stod? Detta kan innebära att tavlan är vinklad på flera ställen.

15_v2khm

Jacques- Louis David

3. Som det nämndes ovan så välsignade påven Napoleon. Han sitter bakom honom och gör en gest av en välsignelse. 

Analys:  Men gjorde han verkligen den gesten? Man tror nämligen att även detta är en av Napoleons instruktioner. I verkligheten så skulle påven ha haft båda händerna i knät.

Jacques-Louis_David_The_Coronation_of_Napoleon_edit_cropped (2)

Pius VII

4. Bakom Påven står kardinalen Caprara. Napoleon hade sedan han varit första konsul bett Caprara om utnämning av en påvlig legat. Napoleon utformade sedan även Caprara som ärkebiskop av Milano. Det ända som inte stämmer med bilden är att Caprara inte var närvarande! Samma dag som kröningen ägde rum blev han nämligen sjuk.

Analys: Men ändå så är han avmålad! Varför då kan man undra? Kanske beror det på att han betydde mycket för Napoleon. De hade trots allt en nära relation. Eller så var hans makt så stor, att Napoleon ville ha med honom.

Portrait_of_Pope_Pius_VII_and_Cardinal_Caprara_by_Jacques-Louis_David

Påven med Caprara i bakgrunden

5. Det finns en karaktär bakom Napoleon, och det intressanta är att ingen vet vem det är.  Dock så har forskarna kommit överens om att det är Julius Ceasar! Eller åtminstone någon som skulle likna honom.

Analys: Varför skulle Napoleon ha med  Julius Ceasar? Det mest sannolika är för att Julius var en av Napoleons förebilder. Det sägs nämligen att Napoleon beundrade Ceasar mycket. Detta kanske också förklarar varför Napoleon har en lagerkrans på huvudet istället för en krona.Han inspirerades nog av romarriket. 

Det här kan också vara ett fel. Personen kanske var någon helt annan. Men i så fall, väldigt lik Julius Ceasar!

9_7k0u7

Sammanfattning

Även om tavlan egentligen föreställer Josephine de Beauharnais kröning, så är det inte hon som får uppmärksamheten. Istället är det Napoleon och kronan. Allas blickar är riktade mot honom. Detta är kanske just det han ville.

Egentligen ville konstnären skildra stunden då Napoleon krönte sig själv till kejsare. Men Napoleon godkände inte det. Det hade nämligen uppstått ett gräl mellan påven och det romerska riket: De reagerade på att påven tillät att Napoleon krönte sig själv. Därför ville Napoleon inte att denna händelse skulle avmålas. Han försökte undvika problem och mer kritik. Därför beslutade han om scenen där Josephine kröns och får välsignelsen. Men tittar man noga på bilden så ser man att det är svårt att avgöra om Napoleon skulle kröna sig själv eller Josephine.

napoleon-63151_640

Hela tavlan

Annonser

En reaktion på ”Bildanalys- Napoleons kröning

  1. Ping: Bildanalys: Napoleon Bonaparte och Marie- Louise | historieklotet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s