Henrik VIII och hans 6 fruar

Om Henrik VIII

Henrik VIII föddes 1491 i Greenwich på Palace of Placentia. Från början var det inte tanken att den unga prinsen skulle överta tronen, utan det var den äldre brodern Artur som skulle göra det. Men på grund av en sjukdom dog brodern och överlämnade därmed tronen åt Henrik. Henrik ärvde inte bara tronen, utan även Arturs fru: Katarina av Aragonien. År 1509 fick Storbritannien en ny kung som också var den andra av huset Tudor. Henriks regeringstid kom att vara mellan 1509 till 1547.
Henrik VIII var en charmig, stilig och generös kung som var duktig i många sporter. Han briljerade särskilt i real tennis och ridning. Kungen var också en poet och älskade även att skriva sånger. Mat och måltider var viktiga för honom och han älskade lyx över allt annat. Bland annat lät han ha rödvin i fontänerna istället för vatten.
Henrik VIII var den första kungen som bosatte sig på Hampton Court som också var hans favoritslott. Henrik spenderade stora summor pengar på gamla byggnader och det är tack vare honom som många historiska platser bevarades i Storbritannien.
Genom sina år hann Henrik gifta sig hela sex gånger. Storbritannien har aldrig fått byta drottningar så ofta som på Henriks tid.
Henry_VIII_National_Maritime_Museum

Henrik VIII

 Katarina av Aragonien

Den första hustrun, som också var broderns maka, var en spansk prinsessa som passade utmärkt i den politiska alliansen mellan Spanien och Storbritannien. Hennes äktenskap med Artur ogiltighetsförklarades så att hon kunde gifta sig med Henrik. Katarina var äldre än Henrik och hennes uppgift som drottning var att ge kungen en tronarvinge. Men Katarinas alla graviditeter slutade med missfall, något som också började förstöra hennes relation med Henrik. När drottningen 1516 ännu en gång skulle föda blev kungen hoppfull igen, men han blev besviken då det var en flicka som föddes. Hon fick namnet Maria och blev kungens första barn.
Äktenskapet med Katarina av Aragonien kom att vara i hela 24 år. När drottningen inte längre kunde få fler barn, tröttnade Henrik på henne. Han började då att leta efter en annan kvinna, och föll för hovdamen Anne Boleyn. Henrik började då försöka ordna en skilsmässa så att han kunde gifta sig med Anne. Men det måste godkännas av påven. Påven gav dock inte sitt godkännande, något som skulle förändra hela Storbritannien. År 1531 tvingade kungen prästerna att erkänna honom som kyrkans överhuvud. Detta ledde till konflikter med den katolska kyrkan. Henrik struntade i påven, införde protestantismen i Storbritannien, och skiljde sig från Katarina.

Anne Boleyn

Kungen gifte sig med Anne 1533. Året därefter, 1534, bannlyste påven Henrik och brytningen blev då officiell.
Henrik var väldigt förälskad i sin nya hustru. Till hennes ära byggde han bland annat stora salen i Hampton Court. Henrik trodde att det skulle vara Anne som skulle bringa honom en son, men han hade fel. Annes graviditeter slutade bara med missfall utan någon son. Hon födde bara dottern Elizabeth år 1533. Anne blev orolig att kungens första dotter, Maria, skulle ha mer privilegier än Elizabeth. Därför bad hon Henrik om att prioritera hennes barn, något som inom kort gjorde Maria helt arvlös.
Men efter två år började Henrik att störa sig på Anne. Hon blandade sig i för mycket i hans politiska åsikter och försökte få ett stort inflytande över honom. Dessutom så var Anne inte särskild omtyckt av folket. Kungen hade också fäst sin blick på en annan hovdam: Jane Seymour.
År 1536 hände något som skulle förändra hovet framöver. Henrik medverkade i ett tornerspel, något han var van med. Men denna gång föll han av hästen och skadade sig mycket. Efter att ha varit medvetslös fick han också en obotlig lårskada. Han började lida av övervikt och drabbades så småningom av gikt. Allt detta kom att påverka honom psykiskt och kungen började bli allt farligare för alla i sin omgivning.
Bland annat började han försöka komma på ett sätt att bli av med Anne. Det var mycket svårt för honom då Anne inte hade gjort något fel. Men till slut anklagades hon (troligen var anklagelserna falska) för att ha utövat magi, varit otrogen, begått incest, och planerat ett mordförsök på kungen. Trots att man inte hade några bevis dömdes Anne år 1536 till döden. Kungen bestämde då att hon skulle halshuggas offentligt vid Towern.

Jane Seymour

Tio dagar efter drottningens halshuggning gifte sig Henrik med Jane Seymour. Henrik tyckte mer om Jane då hon inte la sig i hans arbete. År 1537 kom han att älska henne ännu mer då hon äntligen, av alla föregående drottningar, lyckades ge Henrik en tronarvinge. Sonen döptes till Edvard och uppvaktades noga. Till Janes ära lät Henrik bygga The Great Watching Chamber. Både folket och kungen jublade för den lilla prinsen, och festligheterna höll på i flera dagar. En person som däremot inte kunde delta i festligheterna var drottningen Jane. Hon hade nämligen drabbats av barnsängsfeber och var allvarligt sjuk.
Jane dog efter 9 dagar och lämnade sin nyfödde son till Henrik. Kungen blev djupt skakad och sorgsen efter hennes död. Henrik menade att Jane var den enda sanna makan som han haft. Han såg till att ge henne en hederlig begravning och bevarade hennes lungor och hjärta bakom altaret i St George’s Chapel. Henrik drabbades också av depression och avstod från ett nytt giftermål.

Anna av Kleve

Det var svårt att få Henrik att gifta om sig, men han kunde inte förbli singel för resten av sitt liv. Därför föreslog kungens rådgivare att Henrik skulle gifta sig med en tysk prinsessa. På så sätt hade man Tyskland på sin sida mot påven. Dessutom kunde han kanske få en till son. Henrik tvekade och var mycket skeptisk mot förslaget, men han gav ändå med sig till slut. Rådgivaren visade då honom ett porträtt av en tysk prinsessa som hette Anna av Kleve. Porträttet hade målats för just Henrik och hans ändamål. Prinsessan såg okej ut och Henrik godkände motvilligt henne.
Deras första träff blev dock inte så lyckad. Anna kom försent, vilket förargade kungen. Dessvärre fick han också en chock vid hennes ankomst: ”Hon är så ful”, utbrast Henrik. Anna uppfyllde inte hans förväntningar och var inte lika vacker som på porträttet.
Men Henrik kunde intet göra, han kunde inte bara upplösa relationen med Tyskland. Därför gifte han sig med Anna 1540. Men kungen stod inte ut med sin drottning och han blev mer och mer obekväm vid hennes närvaro. Han ville varken äta, sova eller prata med henne. Henrik började klaga på att han hade tvingats in i detta äktenskap och skyllde på sin rådgivare, som han också lät avrätta. Henrik förklarade sedan samma år äktenskapet som ogiltigt och blev på så sätt av med Anna.
hans_holbein_anne_of_cleves_canvas_print_24


Anna av Kleve

Katarina Howard

En av Annas förra tärnor var den unga adelsflickan Katarina Howard som kungen kom att falla för härnäst. Katarina var Anna Boleyns kusin och redan under Anna av Kleves tid hade Katarina en relation med kungen. Det var också därför som han ville skilja sig från Anna så fort som möjligt.
Äktenskapet mellan Katarina och Henrik ägde rum år 1540. Henrik var då nöjd med sin nya drottning som var trettio år yngre än honom.
Drottningen var mycket glad och livfull, något som Henrik gillade. Men den 19-åriga Katarina fann inte sin gamle, fete make särskilt attraktiv. Hon började då att ha olika relationer med flera av männen vid hovet. En gång kom Henrik på vad hon höll på med och blev vansinnig. Kungen anklagade henne för otrohet och högförräderi. Katarina dömdes till döden och skulle halshuggas såsom sin kusin. Katarina släpades skrikandes genom slottets salar fram till avrättningsplatsen. Där halshöggs hon år 1542, också vid Towern.
dp164832

Katarina Howard

Katarina Parr

Den femtio-årige Henrik började bli sjuk. Trots att han inte var så gammal led han av flera sjukdomar och skador. Kungen blev ännu en gång deprimerad efter avrättningen och grät allt oftare. Henrik behövde någon som kunde ta hand om honom när han var så sjuk, och lotten föll på den rika änkan Katarina Parr. Hon hade varit i hovet under en lång tid och hade till och med uppfostrat och utbildat kungens barn till en viss del.  Henrik och Katarina giftes därför år 1543. Det var också tack vare henne som kungens döttrar skrevs i successionsordningen.
Katarina var den hustru som tog mest hand om kungen. Hon var en undergiven drottning som hade starka åsikter angående religion. Hennes öde skulle i princip ha slutat som de föregående fruarna, men Katarina överlevde. Det berodde på att kungen dog före henne. Den 28 januari 1547 avled nämligen Henrik VIII, endast 55 år gammal. Henrik begravdes i St George’s Chapel bredvid sin älskade hustru Jane Seymour.
Catherine_Parr_from_NPG.jpg

Katarina Parr

Kampen om tronen

Efter Henriks död utropades Edvard VI som landets nya kung. Katarina Parr var prinsens förmyndare då han var för ung för att styra ensam. Men Edvard hann aldrig styra. Den 15-åringe prinsen drabbades av feber och dog.
Tronen lämnades då till systern Maria. Men hon dog 1558 utan någon tronarvinge. Därför lämnades tronen denna gång till systern Elizabeth, Anne Boleyns dotter. Elizabeth gifte sig inte, men kom ändå att styra i över 40 år. Trots att Henrik VIII kämpade i större delen av sitt liv för att få en manlig tronarvinge, blev det ändå en av hans döttrar som styrde Storbritannien. Dessutom var modern den kvinna han hade halshuggit först av alla.
Elizabeth_I_(Armada_Portrait)

Elizabeth I

 
 
 
 

 

Annonser

En reaktion på ”Henrik VIII och hans 6 fruar

  1. Ping: Elizabeth I och giftermålet med England | historieklotet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s