Suleyman den store- Sultanernas sultan

Suleyman den store var den 10:e sultanen som styrde över det osmanska riket. Man brukar säga att det var under hans tid som riket hade sin guldålder. Under Suleymans tid var det osmanska riket som allra störst och mäktigast. Han vann många krig och fick folket på sin sida. Suleyman var en envis och mycket rättvis härskare. Han kallas också för al kanoni vilket betyder lagstiftaren då Suleyman stiftade många lagar. Men hur har denna sultans liv varit?

sueleyman_2

Suleyman föddes i den turkiska staden Trabzon den 6 november 1494. Suleyman hade 13 syskon varav 10 av dem var systrar. Det var bland annat Hatice Sultan, Sah Sultan, Fatma Sultan, Beyhan Sultan och Hafsa Sultan. Men Suleyman hade också 3 bröder. De flesta historiska källor hävdar att bröderna dog redan som prinsar. Andra källor menar att bröderna dog i vuxen ålder efter att ha krigat med Suleyman om tronen.
När Suleyman blev 6 år var det dags för honom att fara till Istanbul för att påbörja sin utbildning. Han studerade allt från historia och litteratur, till vetenskap och teologi. Suleyman kom att älska berg, stjärnor och filosofi. Matematik och poesi var kanske de ämnena han briljerade mest i. Han beskrivs som en flitig och och vis elev som alltid ställde frågor. Istället för att nöja sig med ett enkelt svar, sökte han svaret på egen hand. På fritiden ägnade sig Suleyman åt smyckestillverkning av juveler. Enligt honom själv var det ett sätt att öva upp tålamodet på.
Suleyman började även på palatsskolan där han studerade militärteori. På palatsskolan träffade han en slav vid namnet Damat Ibrahim. Ibrahim var en kristen grek som hade skiljts från sin familj vid 10 års åldern för att arbeta för osmanerna. Prinsen och slaven blev vänner som delade allt med varandra. Deras vänskap växte, liksom deras drömmar. När den 26-årige Suleyman fick beskedet år 1520 om att han skulle ta över tronen, tog han Ibrahim med sig och valde honom som sin storvisir. Dessutom lät han honom gifta sig med hans syster Hatice Sultan.
1.png

Storvisiren Ibrahim

Dessförinnan bodde Suleyman på slottet i Manisa tillsammans med sin hustru Mahidevran. Hon var mycket vacker men hade en bristande självkänsla. Mahidevran gav sultanen sin första son som fick namnet Şehzade Mustafa. Han var sultanens tronarvinge och skulle styra riket efter sin far.
ناهد دوران الحقيقي22ه

Hustrun Mahidevran

Men Suleymans liv skulle nu förändras. Livet som sultan skiljde sig mycket från livet som prins. Hans makt blev obegränsad, hans rike skulle expandera och han skulle bo på det mäktiga Topkapipalatset i Istanbul. Där kom några händelser att förändra hans liv. Varje dag gick sultanen till sin mor Ayşe Hafsa Sultan för att be om hennes välsignelse. Modern betydde mycket för Suleyman och hade också ett ganska stort inflytande på honom.
Osmanerna var på den tiden ständigt på jakt efter folk som skulle jobba i palatset och tjäna sultanen. När andra muslimska grupper erövrade och plundrade olika områden, tog dem också med sig några människor därifrån. Människorna togs sedan till olika marknader och såldes till osmanerna som gjorde dem till slavar.
En av dessa slavar var den ryska, unga kvinnan Roxelana. Roxelana kom från halvön Krim och var dotter till en ortodox patriark. När hennes område invaderades mördades hela hennes familj och hon rövades bort för att sedan färdas till palatset. Till en början var hon mycket bråkig och chockad, men efter några dagar började hon att vänja sig. Slavar som Roxelana bodde på den nedersta våningen av palatset i och med att de i princip var minst värda. På våningen längre upp bodde däremot de ”finare” slavinnorna som hade haft turen att tillbringa en kväll med sultanen. Dessa kvinnor väljs sedan av honom och får flera privilegier. Denna våning kallades för harem och var stor på Suleymans tid.
Det var kanske det som gjorde att Roxelana började smida planer. Hon ville nämligen visa alla att hon var värd något och att hon var någon att räkna med. Därför började Roxelana fundera på hur hon kunde fånga sultanens uppmärksamhet, något hon gjorde ganska snabbt.
Förutom att Roxelana var vacker, så var hon också intelligent. Intelligens var kanske den viktigaste egenskapen att ha i hovet. Det fanns massor av vackra damer, men som inte hade något vett. Roxelana däremot, imponerade med sin kvickhet och talang för sång och dans. Hon uppträdde på dansuppvisningar och det sägs att sultanen älskade hennes danser. Det kanske var på så sätt som han fick upp ögonen för henne. Många tror att sultanen gav henne sin lila duk under en sådan dansuppvisning. Den lila duken innebar att sultanen ville tillbringa en kväll med henne.
4f1633e22a87ff49b3523af0c43c03d6

Roxelana

Enligt de flesta källor vägrade sultanen att lämna sin kammare på två dagar. Han var tillsammans med Roxelana som han tyckte var annorlunda. Hon var inte en vanlig konkubin, utan hon var så livlig och intelligent att den 35- årige sultanen totalt föll för henne. Suleyman tyckte att hon uppväckte poesin hos honom och fick honom att känna sig stark. Han gav henne till och med ett nytt namn: Hurrem, som betyder äkta kärlek.
Efter allt detta flyttades Roxelana till den övre våningen och bodde bland de utvalda slavinnorna. Men sultanens första fru, Mahidevran, stod inte ut med hans nya älskarinna. Hennes hjärta krossades när sultanen inte längre brydde sig om henne och betedde sig som om hon inte fanns. Mahidevran försökte att bli av med Roxelana på alla möjliga sätt, men hon lyckades aldrig riktigt. Hon kunde däremot skada och misshandla henne, något som gjorde sultanen frustrerande och ledde till att Mahidevran straffades hårt. 
Sultanens kärlek för Roxelana växte sig större, att han tillslut frigav och gifte sig med henne. Nu blev hon den nya drottningen. Roxelana fick offra sin religion, för trots att hon var en troende kristen, blev hon tvungen att bli muslim för att äktenskapet skulle genomföras. Roxelana var dock innerst inne fortfarande kristen och man har hävdat att hon till och med har fortsatt be på sitt sätt. Roxelana gav Suleyman  6 barn:  Şehzade Mehmed, Mihrimah Sultan, Şehzade Abdullah, Sultan Selim II, Şehzade Bayezid, och Şehzade Cihangir.
the_wedding_gift-jewrlry

Roxelana blev sultanens favorit och han överöste henne med gåvor

Från början ville nog Roxelana hämnas genom att ha makt och bli starkare. Men ju mer hon umgicks med sultanen, insåg hon att hon blev kär. Kärleken till sultanen gjorde dock inte hatkänslorna svalare. Roxelana ansågs vara en grym och kallblodig drottning som bara tänkte på sitt och sina barns bästa. Många trodde till och med att hon var en häxa. Roxelana är en av de få kvinnor som hade ett stort inflytande över sultanen och därmed också det osmanska riket. Hon blandade sig in i politik och andra viktiga val. Men Roxelana hjälpte också de fattiga på många olika sätt och byggde flera sjukhus och skolor åt dem.
Anton_Hickel_001

Suleyman och Roxelana

Utöver familjelivet och kärlekslivet hade Suleyman viktigare plikter. Som den nya sultanen ville han få mer makt och utvidga riket, något han lyckades bra med i och med att han var en lysande krigsledare. Det första han gjorde var att slå ner ett uppror i Syrien. År 1521 lyckades han ta över Serbien, och året därefter, 1522, erövrade Suleyman också Rhodos som länge varit sultanernas mål. Genom att styra Rhodos kunde man nämligen kontrollera handeln. Ungern kom också att falla under turkiskt styre 1526.
Samma år började osmanerna försöka hitta på ett sätt att erövra Österrike på. Om man styrde över Österrike skulle osmanerna få det lättare att fortsätta genom Europa. Efter flera krig besegrades de dock av Karl V:s trupper och habsburgarna behöll makten. Habsburgarna vann mot turkarna både år 1529 och 1532. Det nämns också i flera källor att den tyske munken Martin Luther hade även han varit mycket intresserad av att driva bort turkarna ur Österrike.
Men detta nederlag hindrade inte Suleyman från att fortsätta sina erövringar. Han började istället dra sig mot öster där han år 1534 lyckades erövra flera städer varav den viktiga kulturstaden Bagdad. Områden i bland annat Georgien och Azarbajdzjan tog turkarna också över.
Under de kommande 20 åren gick det bara bra för Suleyman och hans trupper. De tog över Tripolitanien, Tunisien, Algeriet, Neapel, Marocko och försökte även ta sig in i Malta 1565, något de misslyckades med det. Men det osmanska riket hade redan nått sin guldålder.
Siege_of_malta_1

Den misslyckande erövringen av Malta

Trots Suleymans vinster så offrade han mycket för sitt rike och sin familj. Han började bli gammal och sjuk på grund av alla krig och familjeproblem. Drottningen Roxelana hade också fått honom att avrätta sin första son Mustafa då hon övertygade Suleyman om att sonen skulle göra en kupp mot honom. Roxelana kunde på så sätt säkra tronen åt sin son istället. Dessutom fick hon Suleyman att avrätta sin barndomsvän och storvisir Ibrahim. Allt detta tog mycket hårt på sultanen.
Suleyman kom inte att leva länge till och slaget vid Szigetvár kom att bli hans allra sista. Än en gång skulle osmanerna möta habsburgarna, men även Ungern, Kroatien och Moldova. Trots att dessa samlade sina trupper för att försöka besegra osmanerna, så lyckades de inte. Slaget kom att sluta med en osmansk seger. 
Men sultanen kom aldrig att få det glada beskedet. Dagen innan, den 7 september 1566, avled nämligen Suleyman.
Johann_Peter_Krafft_005

Slaget vid Szigetvar

Efter att ha regerat i 46 år lämnade Suleyman efter sig ett mäktigt rike. Han var ingen annan sultan lik med sitt styre. Han kallas för sultanernas sultan och för Guds skugga på jorden. Suleyman anses vara den mest rättvisa sultanen som osmanerna har haft. Med sina många lagar lyckades han hålla ihop riket och förena de muslimska länderna. Han var alltid öppen för förslag och tillät till och med en kvinna (Roxelana) att blanda sig i hans styre. Det sägs också att han hade en annan syn på kristna och att han gav de friheter och såg inte ner på varken dem eller på slavar. Suleyman införde även någon typ av religionsfrihet.
Suleyman kom också på ett eller annat sätt att utveckla Europa. Det var tack vare honom som Europèerna fick ta del av den arabiska vetenskapen och litteraturen. Han anses vara den sultan som hjälpte till att bevara konst, litteratur och arkitektur och utveckla utbildningen i riket. Han satsade även pengar på stora byggprojekt. Bland annat deltog han i byggandet av flera viktiga broar. Sedan byggde han många moskèer i Turkiet med hjälp av arkitekten Mimar Sinan. Suleymaniyemoskén i Istanbul är den kändaste byggnaden och där begravdes sultanen.

behind-mosque

Roxelans son, Selim, tog över tronen efter sin far. Men den nya sultanen liknade inte fadern. Han var ansvarslös och brydde sig inte om varken riket eller folket. Kvinnor, mat och nöjen vad det enda han tyckte om. Efter Selim II blev hans son sultan och så fortsatte det. Men ingen av de kommande sultanerna utvecklade det osmanska riket och politiken såsom Suleyman gjorde. Man kan nästan säga att riket började falla efter hans död, och att det osmanska riket hade aldrig i sin långa historia skådat en sådan magnifik sultan som han.
 
 
 
 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s