Bildanalys: Napoleon Bonaparte och Marie- Louise

Inledning:

I det senaste inlägget om Napoleon Bonaparte analyserades hans och Josephines kröningstavla. I detta inlägg  får man istället veta vad som hände mellan Napoleon och Josephine och vem Marie- Louise var. Men även två tillhörande bilder kommer att analyseras.

Tidigare inlägg: Bildanalys- Napoleons kröning 

Napoleon skiljde sig från Josephine de Beauharnais då hon inte kunde ge honom någon tronarvinge. Dels var hon för gammal, men hon var också med om en olycka som gjorde henne steril: hon ramlade nedför många trappor och detta skadade livmodern. Det påstås även att Napoleon lär ha sagt när han gjort slut med henne: ”Madame, jag vill ha en livmoder”. Meddelandet ska ha varit så chockerande för Josephine att hon svimmade.

Trots Napoleons hårda och kyliga attityd så tog det många månader för honom för att ens våga berätta för Josephine om skilsmässan. Man tror att han var orolig för hennes reaktion och djupa sorg. Josephine blev mycket riktigt oerhört sårad, men hennes respekt och lojalitet till kejsaren fortsatte vara för evigt.

pott_laslett_john_napoleons_farewell_to_josephine2

Napoleon och Josephine var gifta mellan 1796- 1809

 En österrikisk prinsessa:

Det fanns 18 kvinnor från kungahusen som Napoleon kunde välja mellan. Men hans favorit blev tsarens syster, den 14- åriga Anna. Detta äktenskap skulle leda till en annan relation med Ryssland. Men när tsaren dröjde med att besvara hans frieri, började Napoleon istället ägna sin uppmärksamhet åt Österrike.

Frankrike och Österrike har tidigare varit fiender, men genom ett äktenskap skulle man inleda en politisk allians. Därför gifte sig Napoleon slutligen med kejsarens äldsta dotter Marie- Louise. Detta påminner nästan om när Marie Antoinette giftes bort med Ludvig XVI år 1770. Då hade det också varit en politisk allians mellan Frankrike och Österrike. En intressant fakta är att Marie Antoinette faktiskt är släkt med Marie- Louise. Det påstås att Marie- Louise till en början inte riktigt ville gifta sig med Napoleon då hon var rädd att hennes öde skulle sluta som sin släkting: i en giljotin.

marie-louise-jean-baptiste_isabey_1810

Napoleon och kvinnorna:

Trots att Napoleon hade lämnat Josephine för en annan kvinna så var Josephine vänlig mot Marie- Louise. Hon behandlade henne såsom man behandlade en drottning. Däremot tyckte Marie- Louise inte om Josephine. Hon var svartsjuk på den före detta härskarinnan och Napoleons kärlek till henne. Dessutom var hon orolig att Napoleon skulle gå tillbaka till Josephine efter att hon fött honom en son.

Men så blev det inte. När den 40- åriga Napoleon gifte sig med den 18- åriga Marie- Louise föll Josephine i glömska. Napoleon kanske fortsatte älska henne trots skilsmässan, men de kom aldrig att återförenas igen. När Marie- Louise dessutom födde sonen Napoleon II år 1811 blev det slut för Josephines roll. Hon dog efter tre år och Napoleon sörjde henne. Men han älskade sin son som nu betydde allt för honom.

Bonaparte ägnade tiden åt tronarvingen, men sonen lärde ändå inte känna sin far då Napoleon blev tvungen att fara ut i krig och dog så småningom år 1821. Marie- Louise såg då sin chans att gifta sig med sin älskare, Adam Albert von Neipperg, som hon hade träffat redan när Napoleon var landsförvisad.

Marie- Louises kröningstavla:

En annan konstnär: 

Tavlan nedanför föreställer när Marie- Louise kröntes till drottning den 2:a april 1810 i Louvren. Den målades av konstnären Georges Rouget. Redan nu kan man undra varför just han målade tavlan. Det är ju ganska känt att det var Jacques-Louis David som stod bakom de flesta av Napoleons målningar, så varför valde kejsaren en annan konstnär nu? Hade det kanske med att David inte kunde närvara, eller ville Napoleon att han inte skulle måla hans tavlor då David inte fick fram propagandan på det sätt kejsaren ville ha? Det är svårt att veta vad som stämmer eller inte då det verkar oklart vad som hänt mellan dem. Det finns dock en teori om att David hade bott i Bryssel under en period.

Men David kan omöjligen ha slutat måla för Napoleon. Kröningen var år 1810, men redan efter 2 år målade Jacques-Louis David ytterligare ett porträtt av Napoleon! Detta måste betyda att han fortsatte att måla tavlor för Napoleon.  Jacques-Louis David var Napoleons officiella målare mellan åren 1799- 1815.

Klädseln:

Tittar man noga så bar Marie- Louise samma mantel som Josephine bar på hennes kröning. Kan detta var ett tecken som visar att drottningrollen nu är Marie- Lousises och inte Josephines? 

 

Drottningen som konstnär?:

Det finns många bilder och tavlor som skildrar Napoleon Bonaparte och just dessa använde han på sätt och vis som propaganda. Ett känt porträtt av Napoleon målades år 1812 av Jacques-Louis David och har kallats Napoleon in his study.

614px-Jacques-Louis_David_-_The_Emperor_Napoleon_in_His_Study_at_the_Tuileries_-_Google_Art_Project.jpg

På tavlan ser man Napoleon stående och bakom honom kan man urskilja olika saker. Kan dessa ha en betydelse? Eller placerades dem bara där av en slump? Nedan följer några korta analyser:

Den flitiga kejsaren: På tavlan ser man inte Napoleon med pampiga kläder och en krona, utan en kejsare med en vanlig uniform på sig. Napoleon ändrade folkets syn på honom tack vare tavlorna, och denna är inget undantag. En teori kan vara att Napoleon här ville framstå sig själv som en flitig kejsare som arbetar hårt, men vad är det som tyder på det? Jo, tittar man på honom som helhet kan man konstatera att han inte är lika ”prydlig” som i vanliga fall. Vecken på hans kläder och det lätt ovårdade håret kanske ska vara en symbol för det hårda arbete han lagt ner.

Tid och böcker som bevis: Klockan bakom Napoleon visar 04:13, och detta styrker teorin om att han har varit uppe sent för att arbeta. Men klockslaget skulle lika gärna kunna vara på kvällen, man vet inte säkert. Napoleon kan antigen har jobbat till tidigt på morgonen, eller jobbat från tidigt på morgonen till kvällen. Tittar man på vänster sida kan man urskilja ett ljus som snart brunnit ut; något som tyder på att det skulle ha används när det var mörkt.

Böcker och papper finns både på bordet och under det; ett tecken på arbete. Det mest framträdande är ett dokument som det står Code på. Detta är kejsarens egna lagar som samlades i Code Napoleon. Tittar man på pappret som ligger på golvet (till vänster) så har konstnären skrivit sitt namn samt vilket år tavlan målades.

Egypten, emblem och mer tavlor: Bordsbenet  föreställer ett lejon, och detta kanske är ett minne från när Napoleons ledde ett fälttåg i Egypten år 1798?

På sidorna av den sammetsröda stolen ser man flera bin, och på den dekorerade väggen kan man urskilja en örn. Örnen och bina ingick nämligen båda i Napoleons emblem där örnen bland annat förknippades med romarriket och bina stod för odödlighet.

Det kan nog vara bra att känna till att det finns ett andra porträtt, eller en annan version, av samma tavla. På tavlan ovanför ser man att Napoleon bär en vit och blå uniform, men på den andra tavlan bär han mer vardagliga kläder. Förutom färgskillnaden är prylarna i bakgrunden likadana, förutom klockan. På den första bilden visar den 04:13, medan på andra bilden visar den 04:00.

 

Man vet ju att det var konstnären Jacques-Louis David som målade Napoleon in his study, han har ju till och med skrivit sitt namn i tavlan. Men det finns något man ändå kan fundera över: Drottning Marie- Louise var en duktig amatörmålare, och det finns följande bild av henne och Napoleon:

edc6d3f72eb9139166b1cd490ac5ef12

Bilden föreställer Marie- Louise som målar av Napoleon, men verkar inte miljön lite bekant? Napoleons kläder, pose, den sammetsröda stolen och de dekorerade väggarna är väl ganska lika dem på tavlan Napoleon in his study!  Men det finns också skillnader; på stolen saknas Napoleons svärd och mattan under honom har en annan färg (men i och för sig är den grön på Marie- Louises sida).Sedan håller han handen på ryggstödet inte på armstödet.

Men varför målades denna bild och vad vill den egentligen berätta? Är det bara för att visa drottningens skicklighet, eller hade den ett annat syfte?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s