Elizabeth I och giftermålet med England

En av Englands mest kända regenter genom historien var Elizabeth I. Men, hur kunde en kvinna ensam styra ett rike i över 40 år utan att bli avsatt? Elizabeth må ha varit en kvinna i en mansdominerad tid, men hon var otroligt intelligent och djärv som lyckades behålla tronen för sig själv och få folket att älska henne. Hennes personlighet har diskuterats av många forskare då hon inte var någon annan lik. Så, vem var denna mäktiga drottning?

Barndomen:

Elizabeth Tudor var dotter till Henrik VIII och hans andra hustru Anne Bolyen. Anne var en hovdam som Henrik blev blixtförälskad i. Han övergav hela den katolska kyrkan bara för att få gifta sig med henne. Han hoppades innerligt att hon skulle bringa honom en son och tronarvinge, men Anne misslyckades. Hennes graviditeter slutade med missfall och när hon slutligen födde ett barn, visade det sig vara en flicka. Det påstås att kungen hatade henne och började kort därefter att leta efter en ny hustru.

Läs också: Henrik VIII och hans 6 fruar

Den lilla Elizabeth tillbringade sina första år i lyx och trygghet, men när hennes mor anklagades för häxeri och halshöggs räknades Elizabeth som oäkting. Hon skulle inte längre behandlas som en prinsessa och alla hennes rättigheter togs ifrån henne.

När hon kom upp i tonåren fick hon leva hos sin styvmor Katarina Parr. Efter Henriks död hade Katarina gift sig med Tom Seymour. Han var bror till Elizabeths första styvmor Jane Seymour. Elizabeth ska ha utsatts för sexuella övergrepp av Tom då han ville komma åt tronen. Henrik hade nämligen infört både Elizabeth och hennes syster Maria i successionsordningen innan han avled.

Elizabeth ska ha älskat sin styvfar, men hon fick inte utveckla någon djupare relation med honom. Hon skickades bort av sin styvmor för att ”rädda hennes rykte som ung prinsessa”. Tom Seymour friade till Elizabeth flera gånger, men hon avböjde. Toms öde slutade med att han halshöggs i towern år 1549 . Händelsen ska ha skakat Elizabeth och påverkat hennes känsloliv för all framtid. När hon fick dödsbeskedet ska hon ha sagt: ”Idag dog en god man med ett dåligt omdöme”.

Kampen om tronen:

När Elizabeths lillebror Edvard Seymour dog i ung ålder blev hennes halvsyster Maria drottning över England. Maria var en stark troende katolik; något som  kom att bli ett problem för den växande protestantismen i landet. Under Marias regeringstid brändes hundratals protestanter och andra kättare på bål.  Elizabeth själv var protestant, men tvingades dölja sin tro för att inte avrättas. Hon fängslades dock i towern i 56 dagar, misstänkt för förräderi. 

Maria var gift med Filip II av Spanien och hon hoppades på att få en tronarvinge så att Elizabeth inte skulle få ärva tronen. Hon släppte därför sin syster från fängelset med tron på att hon ändå inte skulle utgöra något hot längre. Men Maria kom aldrig att föda ett barn och hon dog raskt år 1558.

Den 25- åriga Elizabeth kröntes då till drottning av England i januari 1559, men hon var tvungen att kämpa för att behålla sin tron. Skottarnas katolska  drottning, Maria Stuart, utgjorde ett hot mot Elizabeth. Hon ville nämligen komma åt Englands tron och avsätta sin släkting. Elizabeth ville gärna låta Maria behålla livet, men blev tvungen att avrätta henne när Maria och hennes anhängare planerade en kupp. När Maria Stuart avrättades fick Elizabeth den katolska världen emot sig.

Drottningen och hennes regeringstid:

Elizabeths regeringstid kom att bli väldigt lyckad. Hon beskrivs som en rättvis härskarinna som älskade sitt folk djupt. Hon ska också ha yttrat orden: ”Jag gifter mig med England”. Något som utmärkte Elizabeth var hennes tankar om religionsfrihet, som på den tiden innebar att det inte spelade någon roll om man var katolik eller protestant. Elizabeth tyckte att det var meningslöst med religionskrig. Drottningens rådgivare var den lojale William Cecil som hjälpte henne med olika beslut.

Elizabeth blev känd för att ha besegrat den spanska armadan som leddes av Filip II av Spanien. Hon hade hjälpt några upprorsmakare i Nederländerna och gav protestanterna en plats i England. Men Filips försök att avsätta Elizabeth år 1588 misslyckades och hon blev bara ännu mer omtyckt. Det är inte konstigt att Elizabeth var älskad då England blev en protestantisk stat och en ekonomisk stormakt under hennes tid.

Folket dyrkade Elizabeth och hon hyllades som en gudinna. Drottningen var mycket vacker, intelligent och skicklig i politik. Att hon kunde tala 6 språk flytande underlättade hennes kontakter med diplomater från andra länder. Elizabeth älskade att studera och var duktig på det mesta, speciellt på jakt. Men utöver detta så älskade hon allt materiellt. Elizabeth var mycket modemedveten och ägde över 2000 klänningar och hundratals smycken.

Drottningen kunde även visa en mycket bestämd och envis sida av sin personlighet. Hon poängterade att enbart hon skulle stå i centrum och ingen fick trotsa henne. Elizabeth hade fruktansvärda humörsvängningar och kunde ibland till och med skada sina hovdamer. Trots denna ilska så var inte Elizabeth den starkaste personen. Hennes hälsa var ständigt vacklande och många trodde att hon inte skulle leva länge. Men Elizabeth kom att överleva många sjukdomar.

 

Gift med staten:

Under hela Elizabeths regeringstid fick hon utstå alla frågor om varför hon inte gifte sig och födde en tronarvinge. Men Elizabeth ville inte riskera att förlora sin makt och låta en man styra över England. Många kungar och prinsar friade till henne, däribland Erik XIV och Filip II, men Elizabeth tackade ständigt nej. Tanken på äktenskap skrämde henne och hon hittade alltid på ursäkter till varför hon inte ville gifta sig.

Men det fanns en enda man som Elizabeth var intresserad av, och det var earlen av Leicester, Robert Dudely. Det har bildats olika teorier om hur de hade träffats. Vissa hävdar att de hade varit barndomsvänner medan andra tror att Elizabeth och Robert lärde känna varandra under fångenskapen i towern. 

Robert var alltid i närheten av Elizabeth och det ryktades att han var hennes älskare. Robert friade till drottningen många gånger, men hon ville inte gifta sig med honom. Elizabeth kanske älskade Robert, men hon kom alltid på hinder till varför de inte kunde gifta sig. Dessutom var Robert gift med Amy Robsart och kunde inte avsluta sitt äktenskap med henne. Amy var dock med om en olycka där hon bröt nacken och dog år 1560. Hela England trodde då att Robert hade avsiktligt mördat henne för att kunna gifta sig med drottningen. Senare visade det sig att det var rådmannen Cecil som hade planerat mordet så att Robert skulle få skulden.

Elizabeth gifte sig aldrig med Robert, men han kom att gifta sig med hennes hovdam Lettice. Äktenskapet med hovdamen gjorde Elizabeth sårad och hon tog då avstånd från honom. Hon ska då ha börjat flörta med hans styvson, earlen av Essex, men hans öde slutade olyckligt då han avrättades. Robert Dudley dog innan avrättningen på grund av fetma.

robert-and-elizabeth

De sista åren:

Det skapades många rykten om att Elizabeth ska ha haft barn med både Robert Dudley och kanske även hennes styvfar Tom Seymour, men detta stämmer troligtvis inte. En sådan nyhet skulle ha varit en skandal. Dessutom har man inte några bevis på att Elizabeth kan ha blivit gravid.

Drottningen fick leva med ryktena ända fram till sin död. År 1603 blev Elizabeth kraftigt förkyld och blev sängliggande. Efter det började hennes fingrar att svälla upp och hon blev tvungen att såga av några dem. Elizabeth fick kort därpå lunginflammation och dog. Därmed hade också den sista monarken av huset Tudor avlidit, men Elizabeth kom att få en betydande plats i folkets hjärta för evigt.

 

 

 

 

Annonser

En reaktion på ”Elizabeth I och giftermålet med England

  1. Ping: Elizabeth, Anne Boleyns dotter Gloriana – Susan Kay | Bokplaneten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s