Kort om Marie Antoinette

När Marie Antoinette föddes den 2:a november år 1755 i Österrike anade hon inte hur intressant hennes liv skulle bli för andra människor, både de som levde under hennes egen tid men också de som kom efter.

Man kan nog inte påstå att Marie Antoinette fick en ordentlig utbildning som ung, bland annat kunde hon inte läsa tyska. Men hon hann heller inte få en utbildning på grund av att hon giftes bort när hon var 14 år gammal. Den främsta anledningen var ett förbund mellan Österrike och Frankrike. Ett giftermål med en fransk prins och blivande konung skulle bli en symbol för ländernas samarbete.

Året var 1770 då Marie Antoinette anlände till Frankrike för att gifta sig med den blivande kungen, Ludvig XVI. När man läser en del texter beskrivs Marie Antoinettes första tid vid det franska, seriösa hovet vara obekvämt. Den unga drottningen var full av glädje och energi, och hon hade även en annorlunda stil gällande mode än vad som ansågs vara lämplig för en drottning. Hon var en modeikon för under sin tid som både inspirerade och skrämde andra. Marie Antoinette var kanske inte så begåvad vad det gällde politik, men hon hade en stark vilja och gick sin egen väg på olika vis.

Hon var känd för sina stora och glamorösa fester och middagar, för sina dyrbara juveler och sina teaterföreställningar. Att drottningen älskade att roa sig var ett faktum. Det är också därför som hon enligt det franska folket var en symbol för det kungliga slöseriet. Att hon kom från Österrike gjorde henne mindre omtyckt, trots att hon egentligen giftes bort för att symbolisera samarbetet mellan Frankrike och Österrike. Kanske var Marie Antoinette inte särskilt insatt i politik och visste inte riktigt hur illa fransmännen hade det, och att hon ignorerade detta gjorde folket bara ännu mer upprörda. Det påstås att hon hade sagt när hon såg det svältande folket: ”Om de inte har bröd kan de väl äta bakelser”. Man vet dock inte om det var sant, förmodligen var det bara ett rykte.

Marie Antoinettes relation med kungen, Ludvig XVI, var kanske inte den bästa. Ludvig XVI har beskrivits som en klen kung som inte hade mycket att säga till om. Han var nästan mer intresserad av jakt än politik. Därför har man genom tiderna trott att drottningen har haft flera älskare vid hovet. Den mest kända var den svenske greven Axel von Fersen som hon lärde känna under en bal i Versailles. Fersen höll sig nära drottningen och bodde under en period på Royal Suedois. Det finns de som än idag hävdar att Axel von Fersen är far till Marie Antoinettes yngsta son, Louis Charles.

Med åren kunde inte Marie Antoinette leva i sin lyxvärld. I samband med kvinnotågen, husarresten och det misslyckade flyktförsöket förändrades hennes liv helt och hållet. Marie Antoinettes öde slutade olyckligt liksom större delen av den franska kungafamiljen. Hon fördes till giljotinen den 16:e oktober 1793 och miste livet.

 

marie-antoinette-wedding-dress-1image-3Marie_Antoinette_Execution

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s