Tutankhamun och hans grav

Mellan åren 1332 till 1323 f.Kr. regerade en farao vid namn Tutankhamun över Egypten. Ordet Tutankhamun betyder levande bild av guden Amun. Man vet inte riktigt vem hans mor var, men vissa hävdar att det var den berömda och vackra drottningen Nefertari. Tutankhamun tog över tronen när han var ungefär 10 år gammal och gifte sig med sin halvsyster Ankhesenamun. Tillskillnad från andra syskonäktenskap så älskade dessa två varandra på riktigt. Incest var mycket vanligt bland faraonerna i det gamla Egypten och var till för att hålla det kungliga blodet rent.

Tutankhamun ska ha varit en stark och mäktig farao som förde tillbaka de gamla traditionerna till riket. Han påstås också ha varit duktig på jakt. Mycket mer vet man inte om Tutankhamun då han dog på ett mystiskt sätt när han var 19 år gammal. Hans död kom nog att bli det mest intressanta med honom.

Länge trodde man att Tutankhamun mördades av sina politiska fiender. Hans rådgivare ville få mer inflytande och därför trodde de flesta att det var de som mördade faraon. Denna teori bekräftades då hans efterträdare försökte få bort Tutankhamun från historien. Många statyer och dokument av honom ska ha förstörts och därför föll han nästan i glömska för de kommande generationerna. När man undersökte hans kranium fann man ett hål i bakhuvudet. Då drog man slutsatsen att någon hade slagit till faraon så hårt att han dog, eller så hade han bara ramlat av misstag och därmed fått denna allvarliga skada. Men forskningen visade så småningom att Tutankhamun dog på ett helt annat sätt.

Skadan i bakhuvudet ska ha uppkommit under balsameringen då man råkade tappa liket på golvet några gånger. Men den egentliga orsaken till hans död var inaveln. Tutankhamuns föräldrar var nämligen också syskon, något som ökade risken för att få dåliga gener, och var precis dessa som den unge faraon fick.

Även hans kroppsbyggnad var annorlunda och han led av gomspalt, en sjukdom som gör att ansiktsdelarna i princip växer ihop.

Tutankhamun var därför en svag och sjuk farao, tvärtemot beskrivningarna av honom i källorna. Han hade problem med hälsan redan från födseln och därför klarade han sig inte längre än till tonåren. Han led av många olika sjukdomar, men mest problem hade han med sina ben. Han kunde knappt gå och använde alltid käpp när han gick. På många bilder av Tutankhamun kan man se att han håller en käpp i sin hand. Man kan också lägga märke till att han avmålades sittande och sällan stående som de andra faraonerna.

Särkilt drabbad var hans vänstra fot som var helt oanvändbar. I den hade Tutankhamun den ärftliga sjukdomen Köhlers sjukdom. Några ben saknades i foten och belastades av resten av kroppen. Blodcirkulationen i foten fungerade inte som den skulle och därför krympte foten ihop.

Tutankhamun var också drabbad av nekros, som är en slags vävnadsdöd som bryter ner cellerna och ger farliga infektioner. Sjukdomen osteonekros gav honom även besvär med knäna till följd av nekrosen. Inte nog med det så hade Tutankhamun också skolios, alltså en böjd ryggrad.

Men det som kom att döda honom var malariaparasiter som forskarna fann i ansiktet. I och med hans dåliga immunförsvar och tidigare sjukdomar så kunde inte Tutankhamun stå emot sjukdomen, och därför dog han.

king-tut-scoliosis

Men hur hittades denna farao som dog för drygt 3000 år sedan? Det var britten Howard Carter som beslutade sig för att hitta Tutankhamuns grav. Han var säker på att graven fanns någonstans i konungarnas dal, men att ingen hade hittat den ännu.

Arkeologen begav sig till Egypten och satte några av lokalbefolkningen i arbete. Han bad dem gräva på ett särskilt ställe där han trodde att graven låg. Den 4:e november 1922 kom en av grävarbetarna fram till arkeologen och sa att man hade hittat trappsteg. Carter blev genast intresserad och bad alla att fortsätta gräva.

Snart urskiljde man flera trappsteg som nådde till en igenmurad passage. Howard Carter kunde läsa att det stod Tutankhamun på flera ställen och började sakta ta bort några stenar från väggen. När han gjorde ett tillräckligt stort titthål lutade han sig fram och beskådade mörkret bakom väggen. När man frågade honom vad han såg sa Carter: Jag ser underbara ting!

Det är inte konstigt att Carter uttryckte sig så. Bakom väggen fanns nämligen många föremål av guld och andra dyrbara stenar. Totalt hittade man 5000 intressanta föremål. Det var allt från smycken till guldmasker, möbler i guld och gudastatyer. Detta var Tutankhamuns grav som ingen tidigare hade upptäckt. Men man konstaterade dock att den hade blivit plundrad två gånger innan.

När man grävde ännu längre in hittade man också Tutankhamuns mumie och totalt tre kistor i graven. På en av dessa låg den berömda guldmasken av faraon som väger över 11 kilo. Hans kvarlevor och organ hittades i olika kärl.

Man fann även över 130 käppar, och detta styrker teorin om att Tutankhamun använde käpp. Något annat man hittade i graven var två barnskelett som troligtvis kom från hans döttrar. De dog i tidig ålder då de fick dåliga gener från fadern och modern.

Upptäckten av Tutankhamuns grav var inte enkel. Det var svårt att hitta den då faraon inte begravdes i någon stor pyramid. I och med att Tutankhamun dog som tonåring så hann man inte bygga någon pyramid åt honom. Men den lilla kammaren räckte för att leda forskningen framåt om egyptologin. Tack vare modern teknik kunde forskarna analysera faraons DNA trots att kvarlevorna befann sig i ganska dåligt skick. De nya upptäckterna väckte återigen intresset för det forntida Egypten och forskningen utvecklades snabbare än någonsin.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s